10.6.2013

Antaa kaikkien kukkien kukkia vaan


Viikot vierivät. Se tarkoittaa siis syksyä. Pian on syksy, halusit tai et. Sitä ennen (huomattavasti ennen) on hyvä katsahtaa vähän luonnon tarjontaan.

Kyse on siis Lahti-mummolasta. Siitä upeasta paikasta, jossa ylioppilasjuhlani vietettiin. Viimeviikkojen kesähelteet ovat aiheuttaneet sen, että Lahti-mummolan pihapiiri on kirjaimellisesti puhjennut kukkaan. Ihanaa. 

Parissa viikossa koko piha vain räjähti, kukkia siellä, kukkia täällä. Luonto on ihmeellinen. Pari vesipisaraa sinne tänne niin kaikki vihertää. Lisäksi vielä runsaasti aurinkoa ja lämpöä ja lämmintä sydäntä niin maailma näyttää huomattavasti kauniimmalta.

Mummoni, Helle, on kokki, ompelija ja viherpeukalo. Kautta Laulajankadun aikain, on hän koristanut pihaa mitä upeimmilla kukilla ja koristeilla. Mutta kukaan ei koskaan ole julkisesti ylistänyt Hellevin kukkia (toki olemmehan me sukulaiset esimerkiksi minun ylppäreissäni puhuneeet toisillemme kuinka kauniilta piha näyttää, mutta yhtäkään lehtiartikkelia tai radiohaastattelua ei ole Hellevin puutarhasta tehty). Nyt minä sen teen.

Näin alkajaisiksi, tässä kuva minusta ja Hellestä:

Pikkusisko Sara lähetti kuvan Wazapissa. Siksi hieno laatu.

Kuvasta on aikaa noin kolmetoista vuotta. 

Ja tuossa alhaalla kuva talosta ja piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiienestä puutarhan osasta. Perinteinen rintamamiestalo, mutta sitäkin upeampi kaikessa kukkaloistossaan. En uskalla laittaa enempää kuvia, jos vaikka joku tuntematon tunnistaisi kuvan talon, ja menisi poimimaan kukkia puutarhasta...


Todellisuudessa piha on paljon suurempi! Aikoinaan se oli vielä suurempi, mutta ehkä hieman liian suuri. Siksipä sitä pienennettiin siten, että annettiin tilaa uudelle naapurille.

Pihalla kasvaa paljon omenapuita, perunoita, mansikoita, kotiloita, mustikoita, puolukoita ja herukoita. Sen lisäksi salaattia, sipulia, kuusia ja horsmia. Ja niiden lisäksi vielä ruusuja, kieloja ja koivuja. Ja sitten vielä vähän mäntyjä, sieniä ja yrttejä. 

Tosiaan, puutarha on kovan työn tulos. Mutta mikäs siinä, jos puutarhanhoito on intohimo. Talvisin Helle ompelee vaatteita ja kesäisin möyrii mullassa. Ehkä minäkin sitten joskus, kun opin todella arvostamaan omalla pihalla istumista ja aamukahvin nauttimista auringon paahtaessa, kukkien tuoksuessa ja lintujen laulaessa.
 

Tässä seuraavaksi on hieman kuvia Hellen kukista. Tunnistatko kaikki? Minä en.



Juhannusruusu.

Kurjenmiekka.

Kovettunut voikukka?

Khihihi....Ki.. Unikko.

Syreeni.

Pihalammessa ihan aito lumme.

Ja omenapuussa linnun koti.

Lopuksi vielä arvoitus.

Mikä on alla olevassa kuvassa nuolen osoittama kasvi?

Se joka sen tietää, niin saa hyvän mielen ja ehkä palkinnon, jos vain keksin minkä.

Itsellenikin selvisi tuon kasvin nimi vasta ylioppilasjuhlissani, vaikka olen sitä melkein 15 vuotta katsellut...

Vinkki: Terveysherkku


Kas näin. Sellainen on hieno puutarha.

Terveisiä tuolta puutarhasta kaikille, muistakaa kastella kukkia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti